De intelligente ungdomsboliger

Visionen bag Dannebrogskollegiet er at skabe en ny norm for ungdomsboliger ved i en udstrakt grad at gøre dem intelligente med mindre energiforbrug, bedre komfort, bedre muligheder for intern- og ekstern kommunikation i en vidensbaseret internationalt samfund.

Målgruppen er studerende fra ind- og udland, der ønsker centralt placerede boliger beliggende i den attraktive vestby tæt ved de rekreative områder ved fjorden, forlystelseskvarteret, indkøbsmulighederne og nærbanen.

Boligernes indretning skal dække det basale behov for beboernes ophold, sove, bade og køkkenfaciliteter. I boligen skal beboerne kunne være sig selv – lukke af for omverden medens adgangs- og udvendige opholdsmuligheder skal sikre beboerne muligheder for impulsive møder og kontakt.

Dette suppleres af fælles faciliteter i en delvis frilagt kælderetage, hvor der er opholdsmuligheder, fælles køkken og vaskeri. Disse lokaler kan være rammen om f.eks. en ugentlig maddag, hvor de enkelte beboere kan servere typiske madretter fra sin egn eller land. De kunne også være rammen om TV- transmissioner fra store sportsbegivenheder, hvor beboerne kunne samles og styrke integration og sammenhold.

Boligerne indrettes teknisk med måling af energiforbruget i lejlighederne, således beboerne kan se deres aktuelle forbrug, og på den måde blive energibevidste.

Lysændinger og sekundære stikkontakter håndteres via rum controlleren, mens lyset i toilet/bad styres via bevægelses sensor.

Der monteres varmestyring på alle radiatorer med forskellige ”setpunkter” for nat/dag og standby. Ventilationen styres i hver bolig via spjældstyring, hvilket medfører at beboerne kan aktivere ventilationen på de tidspunkter det er nødvendigt og ikke ventilere med baggrund i en fast ur indstilling som ikke er tilpasset beboernes levemønster.

Alle lejligheder forsynes med et komplet PDS netværk, for telefoni og data.

Det vigtigste i ”de intelligente ungdomsboliger” er hovedstationen, der opbygges som en webserver, med adgang via sin internetbrowser. På hovedstationen logges alle netværksdata, med det formål at levere data til brugeren. Disse data præsenteres på en webside for hver bolig.

Netværket tænkes bl.a. andet anvendt til interne meddelelser rundt til alle lejligheder. Her kan beboerne ved lidt fælles koordinering handle stort ind i den lokale Kvickly. Det fremmer ikke alene økonomien men også sammenhold og integration.

Det er Ejendomsmæglernes Fond intention at skabe nogle boliger, som i kvalitet, udstyr og indretning er ud over det sædvanlige. Dette sammenholdt med Fondens ønske om en reduceret forrentning vil skabe nogle prisbillige ungdomsboliger, hvor de studerende har råd til at bo med begrænset supplerede lønarbejde. På den måde kan de studerende hurtigere gennemføre deres uddannelse - et vigtig parameter i bestræbelse på at få de unge ud på arbejdsmarkedet.